نخستین ربات زیرآبی آب های عمیق در دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی و ساخته شد خبرنگاران

به گزارش مجله حیات، محققان پژوهشکده علوم و فناوری زیردریا دانشگاه صنعتی اصفهان با طراحی و ساخت ربات زیرآبی کنترل از راه دور (کاوش 8) به عنوان نخستین ربات زیر آبی آب های عمیق (400 متر) کشور، این فناوری ارزشمند را بومی سازی کردند.

نخستین ربات زیرآبی آب های عمیق در دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی و ساخته شد خبرنگاران

جهت دریافت مشاوره خدمات کاتالوگ دیجیتال از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا چاپ کاتالوگ های تبلیغاتی حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.

به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، پژوهشکده علوم و فناوری زیردریا دانشگاه صنعتی اصفهان با پشتوانه بیش از سه دهه فعالیت پژوهشی، ضمن فعالیت مرز های دانش حوزه زیرسطحی، دستاورد های ارزشمندی، چون طراحی و ساخت 8 ورژن از ربات زیرآبی کنترل از راه دور (ROV) و یک ربات هوشمند زیرآبی (AUV) و نیز طراحی و فراوری نرم افزار قدرتمند شبیه سازی مجازی جهت طراحی، ساخت و تست این شناور ها را در کارنامه دارد.

جمهوری اسلامی ایران به دلیل برخورداری از بیش از 2 هزار و 700 کیلومتر مرز آبی و نیازمندی های متعددی همچون بازرسی لوله های نفتی، سکو های نفتی، تأسیسات دریایی، برخورداری از سد های متعدد و... از جمله کشور های نیازمند فناوری پیچیده ربات های زیرآبی آب های عمیق است.

با اعمال تحریم های همه جانبه، و قرار دریافت این نوع فناوری در فهرست تحریم های خارجی، هم اینک اجاره این نوع رباط از پیمانکاران خارجی، روزانه بیش از 6 هزار دلار ارز را از کشور خارج می نماید.

سیدمهدی ابطحی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه ساخت ربات زیرآبی کاوش 8، ایران را در زمره کشور های برخوردار از فناوری ربات های زیر آبی با مأموریت های عملیات برای آب های عمیق قرار می دهد، اضافه نمود: با توجه به فناوری سطح بالای این نوع سامانه، این فناوری پیش از این در اختیار بعضی کشور های پیشرفته از جمله آمریکا، انگلیس ونروژ بود.

ابطحی اضافه نمود: در طراحی و فراوری این ربات، از به روزترین فناوری ها در رشته های مهندسی مکانیک گرایش های دینامیک وکنترل، هیدرودینامیک، طراحی کاربردی و ساخت و فراوری، مهندسی برق گرایش های الکترونیک، قدرت و مخابرات، مهندسی کامپیوتر گرایش های نرم افزار و سخت افزار، مهندسی مواد و... بهره گیری شده است.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: این سامانه که برای فعالیت در عمق 400 متری زیردریا ساخته شده است، دارای 4 مجموعه اصلی شامل بدنه (ROV)، سیستم به آب اندازی و بازیابی (LARS)، سیستم گاراژ و آزادسازی کابل (TMS) و کابین کنترل است.

وی با بیان این که این ربات از حداکثر سرعت افقی و قدرت انجام عملیات در جریان های تا 3 گره دریایی برخوردار است، بیان نمود: محصول فراوری شده ضمن برخورداری از دو بازوی هیدرولیک با درجات آزادی 5 و 6 جهت انجام انواع عملیات زیرسطحی، مجهز به دو بازوی سه درجه آزادی دیگر جهت بازرسی و فیلم برداری در زیرآب است.

ابطحی توضیح داد: ربات زیرآبی آب های عمیق (کاوش 8) با برخورداری از دو دوربین در قسمت جلو و یک دوربین در قسمت عقب و دو دوربین بر روی بازوه های سه درجه آزادی، چهار چراغ در قسمت جلو و یک چراغ در قسمت عقب و دو چراغ بر روی بازوها، سنسور های عمق سنج، جهت سنج و سونار های مانع یاب و پروفایلر، امکانات ویژه ای برای عملیات در حالت های مختلف زیرسطحی فراهم می نماید.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: مشخصات فنی شناوری و دینامیکی بدنه این ربات زیرآبی به همراه نرم افزار های کنترلی پیش بینی شده در واحد سطح، امکان کنترل و راهنمایی ربات را در شرایط مختلف به صورت دستی و نیز اتوماتیک فراهم نموده است.

وی با اشاره به امکان نصب بازو های مکانیکی بر روی بدنه این ربات، توضیح داد: این توانایی ارزشمند، امکان بهره گیری از این فناوری در زمینه های مختلف صنایع نفتی و گاز از جمله بازرسی لوله های تعبیه شده در بستر دریا و... را تسهیل می نماید.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان این که اتاق کنترل این ربات زیرآبی، یک کانتینر فرا ساحلی 20 فوتی می باشد، اضافه نمود: این کابین براساس استاندارد های خاص دریایی طراحی و ساخته شده و به دو بخش اتاق کنترل و اتاق کارگاه تقسیم می گردد.

ابطحی اضافه نمود: استاندارد های ویژه حمل ونقل در ساحل و عرشه، شیوه چینش و قرار گیری تجهیزات اتاق کنترل، برخورداری از مؤلفه های امنیتی از جمله استاندارد های حریق و تعبیه کلیه تجهیزات و لوازم جانبی لازم برای فعالیت دقیق ربات، از ویژگی های کابین و اتاق کنترل این ربات زیرآبی است.

وی ادامه داد: راهنمایی و کنترل کامل ربات در زیر آب و نظارت بر تجهیزات، سنسور ها و شرایط محیطی توسط تیم اپراتوری و به وسیله سیستم های مانیتورینگ و پانل کنترل نصب شده در این اتاق انجام می گردد.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به کاربرد های ویژه این نوع ربات در صنایع مختلف به ویژه نفت وگاز، مخابرات زیرآب، صنایع نیروگاهی مبتنی بر سد ها و مخازن، شیلات و...، توضیح داد: از جمله کاربری های عملیاتی این محصول ارزشمند فناورانه در حوزه بازرسی، انجام عملیات زیرآب همچون نصب سکو های دریایی و عملیات لوله گذاری، کابل گذاری در بستر دریا، پیدا نمودن و بازیابی اشیا گم شده در آب، بازبینی سازه سد ها و مخازن عظیم و... است.

لازم به ذکر است، پروژه عظیم طراحی، ساخت و راه اندازی ربات کاوش 8 به عنوان نخستین ربات زیر آبی آب های عمیق (400 متر) کشور حاصل کوشش سه ساله محققان پژوهشکده علوم و فناوری زیردریا دانشگاه صنعتی اصفهان است که با اعتباری بالغ بر 52 میلیارد ریال و 720 هزار دلار و با حمایت شرکت مهندسی و تأسیسات دریایی ایران به انجام رسیده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 14 فروردین 1400 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1400 گردآورنده: hayatmag.ir شناسه مطلب: 702

به "نخستین ربات زیرآبی آب های عمیق در دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی و ساخته شد خبرنگاران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نخستین ربات زیرآبی آب های عمیق در دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی و ساخته شد خبرنگاران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید