حقایق همدان، مرکز کهن ایران زمین
به گزارش مجله حیات، همدان از سرزمین های کهن و پر رمز و راز ایران محسوب می گردد. در این مقاله با حقایق و نکات جالبی از این شهر آشنا می شویم.
همدان از کلان شهرهای غربی ایران به شمار می رود. منطقه ای که به واسطه پیشینه و عقبه طولانی خود از آثار و جاذبه های تاریخی و فرهنگی بسیاری برخوردار است. از طرفی موقعیت اقلیمی همدان پدیده های طبیعی کم نظیری را برای آن در پی داشته است. به هر ترتیب، همدان چالش های متعددی را از سرزمین کهن دیروز تا شهر امروز، به خود دیده است.
با این مقدمه به سراغ بعضی از حقایق و نکات جالب این شهر می رویم.
1. همدان از کلان شهرهای ایران در منطقه ها غربی و کوهستانی است که مرکز شهرستان و استان همدان نیز محسوب می شود.
2. بر اساس مستندات و شواهد یافت شده، قدمت سکونت بشر در منطقه فعلی همدان به بیش از 3 هزار سال پیش باز می شود. بعلاوه پیدایش بنای اولیه شهر همدان به دیاکو، پادشاه ماد نسبت داده شده است.
3. همدان در برهه های مختلفی از تاریخ، از هخامنشیان تا ساسانیان، به عنوان مرکز ایران محسوب می شده است.
4. بعد از انقراض مادها همدان هر چند مرکزیت نخستین را از دست داد ولی به عنوان یکی از سه مرکز هخامنشیان مورد توجهٔ خاص بود. وجود کتیبه های گنجنامه بقایای ستون های سنگی کاخ های هخامنشی، جام ها و الواح زرین و سیمین به دست آمده از همدان، حاکی اهمیت این منطقه در دورهٔ هخامنشی است.
5. در طول تاریخ نام های متعددی به این منطقه نسبت داده شده است. عده ای نام این منطقه را پیش از ورود مادها، کار کاشی به معنی منزلگاه قوم کاس می دانند.
در حدود 11 قرن پیش از میلاد بود که نام آمادانه برای این منطقه ذکر شد. این واژه به معنی محل اقامت مادها است که به طبع، به قرارگیری آن ها در این محل اشاره دارد. از طرفی در دوران مادها، این شهر هگمتانه به معنی محل تجمع خوانده می شد که در زبان یونانی اکباتان همان هگمتانه است. سپس به مرور زمان این نام به اهمتان، اهمدان و همدان تغییر یافت.
6. با توجه به پستی و بلندی های متعدد، دشت ها و منطقه ها کوهستانی، آب و هوای منطقه متغیر است. با این وجود همدان از زمستان های نسبتا سرد و تابستان های معتدل برخوردار است. میانگین دمای این منطقه در روزهای گرم سال 30 درجه و میانگین دمای آن در روزهای سرد سال 2- درجه مقدار گیری شده است.
7. بلندترین نقطه منطقه، قله الوند با 3584 متر ارتقاع است. در حالی که میانه ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 1820 متر محاسبه شده است.
8. امروزه همدان از جمعیتی نزدیک به 600 هزار نفر برخوردار است.این شهر از لحاظ جمعیت چهاردهمین شهر پرجمعیت ایران به شمار می آید و در مرداد سال 1388 به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران معرفی گردید
9. همدان به علت موقعیت مکانی خود همیشه میزبان اقوام مختلف بوده است. همین امر موجب حضور هموطنان مسیحی و یهودی در این منطقه شده است.
10. از آثار تاریخی این منطقه می توان به تپه هگمتانه، به عنوان وسیع ترین تپه باستانی ایران، اشاره نمود. در طی حفاری های انجام گرفته در طول سده های گذشته، آثار ارزشمندی متعلق به دوران های مختلف از جمله هخامنشیان یافت شده است.
11. باباطاهر عارف و شاعر ایرانی در قرن 4 و 5 خورشیدی از مشاهیر همدان است. آرامگاه باباطاهر که در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، از سال 1344 در میدانی با نام وی در همدان قرار گرفته است.
12. ابوعلی سینا حکیم و دانشمند ایرانی متولد بخارا بود. او که بین قرن های 4 و 5 خورشیدی می زیست، از معروف ترین چهره های ایران زمین به شمار می رود. عمده معروفیت وی به دستاوردهای پزشکی اش بازمی شود. آرامگاه بوعلی سینا در محل وفاتش، همدان، در میدانی با نام او از سال 1333 بنا شده است.
13. همدان از دیرباز تا به امروز از قطب های فراوری انواع گیاهان دارویی بوده است. همین امر موجب شد تا در سال 1375 باغ گیاهان دارویی بو علی سینا در این منطقه احداث شود. امروزه این مرکز 250 گونه از گیاهان دارویی و صنعتی را در خود جای داده است.
14. در 75 کیلومتری شمال غربی همدان، در روستای علیصدر، یکی از نمونه های نادر غارهای آبی، غار علیصدر، قرار گرفته است. قدمت سنگ های این کوه به دوره ژوراسیک برمی شود. مشخصات اقلیمی این غار مانند عمق آن که در نقاطی به 14 متر می رسد، از ویژگی های منحصربه فرد آن محسوب می شوند.
15. پیش از پیوستین همدان به شبکه سراسری برق، اولین مولد برق این شهر با سوخت هیزمی در سال 1310 ساخته شد. امروزه نیز این مولد جز آثار قدیمی شهر، در این منطقه قرار گرفته است.
16. در سال های 1300 تا 1304 خورشیدی مهندس آلمانی کارل فریش طرحی مدرن را برای همدان طراحی کرد که از نوع نقشه های شعاعی محسوب می شود اما امروزه به علت تراکم جمعیت و طرح شعاعی، ترافیک مرکز شهر بسیار زیاد است. به این میدان 6 خیابان اصلی شهر وصل شده اند.
میدان امام همدان از مهم ترین منطقه ها شهر است که در مرکز آن واقع شده است. نقشه این میدان، در سال 1307 به وسیله معمار شهرساز آلمانی، به سبک رایج وقت در اروپا، طراحی و تهیه شد.
17. همدان از نظر ذخایر و معادن نیز بسیار غنی است. معادن سنگ گرانیت، سرب، نقره، روی، گچ و سنگ آهک از مهم ترین ذخایر این منطقه محسوب می شوند.
18. توسعه همدان موجب پیشرفت صنعت منطقه نیز شد، تا جایی که شهرک های صنعتی متعددی در آن ساخته شده است. برای صنایع صنعتی همدان می توان از صنایع غذایی، سلولوزی، کانی، شیشه، ریخته گری و راه سازی نام برد.
19. کشاورزی نیز در این منطقه از اهمیت بسیاری برخوردار است. گندم، چغندر قند، سیب زمینی، گردو و انگور در صدر فراوریات همدان در سطح کشور قرار دارند.
20. از شاخص ترین صنایع دستی همدان می توان به منبت چوب، مصنوعات چرمی، قالی بافی، گیوه بافی، سفال و سرامیک اشاره نمود.
21. برای آخرین مورد جالب است بدانید که همدان با 4 شهر از کشورهای ترکیه، تاجیکستان، ازبکستان و روسیه پیمان خواهرخواندگی دارد.
نباید فراموش کنید که خبرنگاران علاوه بر معرفی جاذبه های گردشگری مقاصد داخلی و خارجی و معرفی رستوران ها و راهنمای سفر، به معرفی برترین تورهای مسافرتی نیز پرداخته است. اگر تمایل دارید که سفری برنامه ریزی شده و راحت به همدان داشته باشید، می توانید تور همدان را در خبرنگاران به سادگی جست و جو کنید و از میان لیست تورهای ده ها آژانس معتبر، برترین تورها را مشاهده و قیمت آن ها را مقایسه و در نهایت مقرون به صرفه ترین تور به مقصد مورد نظرتان را انتخاب کنید.
تور همدان کمترین قیمت
منبع: کجارو / fa.wikipedia.org / hamedan.ir