نگاهی به موزه طبیعت و حیات وحش ایران
به گزارش مجله حیات، موزه طبیعت و حیات وحش ایران که با عنوان موزه دارآباد تهران شناخته می گردد، یکی از وب سایت های فعال در عرصه گردشگری شهری مرکز به شمار می آید که کوشش دارد تا در محیط سایبر، به اطلاع رسانی عمومی و تخصصی حوزه طبیعت و حیات وحش کشور پرداخته و به نظر می رسد که در این عرصه، تا حدود زیادی پیروز بوده است. سایت، به دو زبان طراحی و راه اندازی شده و نوع بارگذاری و بخش های محتوایی آن، نشان گر توجه مسئولان سایت به خصوص وب مستر محترم، برای بارگذاری سریع، صحیح و از همه مهم تر، کاربردی نمودن محتوای دیجیتالی موزه است که جای تقدیر دارد. اطلاع رسانی الکترونیکی موزه های کشور، نباید فقط به مساله معرفی موزه و معرفی مسئولان و قرار دادن یک فرم ارتباطی و مسائلی از این دست، خلاصه گردد. این روش، رویه متداول در وب سایت موزه های مشهور و معروف جهانی نیست و از فضاهای دیجیتالی انتظار می رود که به اطلاع رسانی تخصصی آثاری که در موزه نمایش داده می گردد، توجه نمایند. این خواست مخاطب موزه با هر سلیقه و سطح دانش است که بتواند درباره آثار یک موزه، درک درست و ذهنیت منطقی پیدا کند. فرآیند آگاهی بخشی به مخاطبان موزه ها، امروز تا حدودی در اختیار فضای مجازی قرار داده شده تا بتواند از قابلیت های خود، برای اطلاع رسانی همه جانبه و چندزبانه در جهت معرفی آثار استفاده کند. کاری که موزه دارآباد، کوشش نموده تا حدودی به وسیله وب سایت، از عهده آن برآید. پیش از گشتی دیجیتالی در موزه طبیعت و حیات وحش ایران، کمی درباره این موزه بخوانیم.
درباره موزه طبیعت و حیات وحش ایران
بی شک، یکی از ظرفیت های گردشگری تهران، موزه های مرکز هستند که هر یک، جهانیی از گفته ها و ناگفته های فرهنگی، هنری، تاریخی و باستانی را در اختیار مخاطبان خود با هر سلیقه و دانش، قرار می دهند. این پتانسیل گردشگری شهری تهران، نباید مورد غفلت قرار بگیرد و باید با موزه ها، همچون گالری های شهر، آشتی کرد. یکی از ظرفیت های گردشگری تهران، موزه طبیعت و حیات وحش ایران هست که چند سالی از تاسیس آن می گذرد. این مجموعه، یکی از کامل ترین مراکز معرفی گونه های طبیعی و حیات وحش ایران در فضای یک موزه تخصصی و آموزشی به شمار می رود. در این موزه، علاوه بر آن که می توان درباره طبیعت ایران، اطلاعات جامع و مستندی به دست آورد، بازدیدنماینده موزه قادر خواهد بود تا در علوم مربوط به تاکسیدرمی و نگهداری گیاهان و مسائل مرتبط، آموزش ببیند.
به همین منظور، از مخاطبان عزیز خبرنگاران دعوت می کنیم که ملاقات از موزه طبیعت و حیات وحش ایران در منطقه دارآباد تهران را در اولین فرصت، فراموش ننمایند. این موزه از سال 1376 به عضویت شورای بین المللی موزه ها و کمیسیون آموزش و ارتباطات سازمان جهانی حفاظت از طبیعت عایدی. جالب است بدانید که 165 گونه از 517 گونه پرنده ای که در ایران شناسایی شده، در این موزه به نمایش عموم عایدیه و حتی پوست ببر منقرض شده ایران نیز به عنوان نمونه کمیاب، ارائه شده است. بیش از 8 هزار گونه گیاهی از طبیعت ایران، در سالن های مختلف موزه، نگهداری و در معرض دید علاقه مندان است. این موزه اهداف جالبی را در آینده نزدیک دنبال می نماید که راه اندازی سالن خلیج فارس به منظور نگهداری کلیه جانداران خلیج فارس اعم از ماهی ها ، مرجان ها ، نرم تنان و ...از آن جمله است. بعلاوه، ایجاد فضای مرجع برای نگهداری جانوران تاکسیدرمی شده و تکمیل بخش حشرات با معرفی 1 میلیون گونه، از برنامه های آینده موزه به شمار می رود. این موزه کوشش دارد تا کامل ترین و بزرگ ترین کتابخانه محیط زیست و زمین شناسی ایران را راه اندازی نموده و بخش تحقیقات گربه سانان بزرگ کشور را ساماندهی کند.
اگر در آینده به این موزه مراجعه کردید و تصاویر دایناسورهای بزرگ را روی دیوارهای این موزه مانند موزه های اروپا (جمهوری چک) مشاهده کردید، تعجب نکنید.
گشتی دیجیتالی در سایت
سایت دو زبانه است و بخش انگلیسی با نشانی اینترنتی http://en.darabadmuseum.ir در دسترس است. اما به جامعیت بخش فارسی نیست. اطلاعات بسیار خوبی درباره این موزه در وب سایت آن ارائه شده که در واقع، این مجموعه را به یک محیط آموزش الکترونیکی کاربردی تبدیل می نماید. معرفی سالن ها، معرفی گونه ها، زمین شناسی، تاکسیدرمی و سینمای شش بعدی از جمله مواردی است که در بخش معرفی موزه دارآباد تهران ارائه شده است. موزه طبیعت، دارای 9 سالن مجزا است که در هر سالن، گونه های مختلفی از قاره های جهان، درمعرض دید بازدیدنماینده قرار می گیرد. مثلا، سالن اول به منطقه آسیا، اروپا و آمریکای شمالی اختصاص دارد. سالن دوم و سوم به گونه های منطقه های شمالی، مرکزی و جنوب ایران اشاره شده و سالن های 7 تا 9، سالن های زمین شناسی، حشرات و گیاه شناسی نام دارد. هر یک از این بخش ها، با اطلاعات متنی و مصوری، بارگذاری شده اند که برای علاقه مندان به طبیعت، محتوای جالب توجهی دارند و عاملی برای ترغیب کاربر سایت، به بازدید حضوری از موزه هستند. مثلا سالن گیاه شناسی موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد ایران، دارای 600 گونه گیاهی خودرو از منطقه ها مختلف کشور بوده و بر اساس جغرافیای گیاهی کشور، طبقه بندی شده اند. در این ساختار، اهتمام بر آن بوده که حداقل 50 گونه بومی در بین گیاهانی که در این مجموعه گردآوری شده، در معرض دید بازدید نمایندگان قرار بگیرد.
یکی از بخش های جالب و خواندنی وب سایت، بخش معرفی گونه ها است که ده ها گونه ای که در اقلیم ایران یافت می گردد، در معرض دید علاقه مندان طبیعت قرار می گیرد. مثلا، اگر درباره پلنگ ایرانی که این سال ها، به واسطه در معرض انقراض بودن، بسیار مورد توجه مسئولان محیط زیست و جامعه جهانی قرار گرفته است، مشتاق به مطالعه هستید، توصیه می گردد که بخش پلنگ ایرانی وب سایت را مشاهده کنید. یکی از قابلیت های خوب این سایت، اطلاع رسانی گسترده و تخصصی درباره آثاری است که در این موزه در اختیار بازدیدنمایندگان قرار گرفته است. بعضی از بخش های پرتال هم چون بخش معرفی گونه ها یا کتابخانه تخصصی، دایرکتوری حرفه ای برای عاشقان طبیعت گردی در ایران زمین تصور می گردد که مراجعه مکرر به آن، می تواند با تکمیل و به روزرسانی اطلاعات، صورت بگیرد.
از دیگر بخش های مجذوب نماینده این موزه، بخش زمین شناسی است که از شش قسمت با عنوان: گونه های زمین شناسی، معرفی سنگ ها و کانی ها، گونه های سنگ و کانی، رد پای دایناسور، فسیل شناسی و ژئو توریسم تشکیل شده و هر یک، اطلاعات علمی و مصوری را در اختیار بازدیدنماینده وب سایت قرار می دهد.
اگر با علم تاکسیدرمی آشنایی ندارید، به شما توصیه می کنیم که این بخش را در وب سایت موزه حیات وحش ایران دنبال کنید. این علم، به روش حفظ و نگهداری موجودات به صورت غیر زنده اشاره می نماید و اصول ساخت دیوراما را نیز آموزش می دهد. حتی برای علاقه مندان به این حرفه، کلاس های آموزشی زیر نظر پدر علم تاکسیدرمی ایران تشکیل می گردد.
سرویس تور مجازی وب سایت موزه طبیعت ایران، یکی از بخش های جالب و دیدنی آن است که مخاطبان را به مشاهده دیجیتالی موزه در فضایی 360 درجه می برد. روشی که در بسکمک از موزه های جهان، مرسوم شده است و حتی بعضی از موزه ها مانند موزه لوور پاریس، سرویس تور مجازی خود را به صورت غیر رایگان و با کیفیت HD به بازدید نمایندگان ارائه می نمایند. در واقع، سایت موزه ها می تواند محفلی برای تبادل اطلاعات محققان و بازدیدنمایندگان و فرصتی برای توسعه کسب و کار موزه باشد.
بخش خبری وب سایت موزه حیات وحش ایران را باید یکی از کامل ترین بخش های اخبار در میان سایت های موزه ای کشور دانست. از سال 1391 تا کنون، اطلاع رسانی دقیق و گسترده فعالیت های این موزه به صورت الکترونیکی، روی پرتال عرضه و در اختیار بیننده قرار گرفته است که به نظر می رسد برای توسعه ظرفیت های اطلاع رسانی پرتال، می بایست این رویه اطلاع رسانی تا حدودی به قسمت انگلیسی سایت نیز اضافه گردد. به وسیله بخش خبری موزه، می توان به جزییات فعالیت های گسترده فرهنگی، علمی و تحقیقاتی موزه در عرصه حیات وحش و طبیعت ایران پی برد که فرصت گردشگری شهری خوبی را برای عاشقان موزه گردی فراهم می نماید.
بخش پژوهش که در سایت ارائه شده، هنوز اطلاعات خاصی در آن بارگذاری نشده است که انتظار می رود این رویه در آینده نزدیک در دستور کار وب مستر محترم قرار بگیرد. کتابخانه تخصصی سایت را باید یکی از برترین بخش های آن دانست که می تواند برای دانشجویان رشته های علوم طبیعی به خصوص زیست شناسی جانوری، بسیار مفید باشد. در این قسمت، اطلاعات 159 کتاب مرجع در عرصه زیست شناسی جانوری و حتی گیاهی، با توضیحات مختصر، در اختیار مخاطبان قرار گرفته است. البته مخزن کتابخانه موزه دارآباد، بیش از 2700 کتاب فارسی و 1600 مرجع انگلیسی را در حوزه طبیعت و حیات وحش در خود جای داده که علاقه مندان می توانند از ظرفیت های کتابخانه ای این موزه نیز استفاده نمایند.
گالری تصاویر این موزه کامل نیست و انتظار می رود که ده ها عکس از گونه های گیاهی و جانوری معرفی شده در این موزه، در اختیار مخاطبان قرار بگیرد.
با آنالیز بخش های مختلف این وب سایت ارزنده، پرونده یک سایت امروز به سراغ بخش بعدی که ارائه توصیه های فنی به وب مستر محترم پرتال است، می رود تا برای ارتقای ظرفیت های اطلاع رسانی موزه در محیط مجازی، راهکارهایی ارائه گردد.
20 پیشنهاد
- بخش انگلیسی موزه حیات وحش ایران، می بایست مانند بخش فارسی، به روز و با اطلاعات کامل همراه باشد.
- فرم ارتباط با ما موزه، حرفه ای تر ارائه گردد و به کاربران، کد پیگیری الکترونیکی در زمان ارسال نظرات داده گردد. ارسال یک نسخه از متن نوشته شده تماس گیرنده به نشانی پست الکترونیک وی، رفتار اطلاع رسانی مطلوبی در راستای تکریم ارباب رجوع موزه تخصصی تهران محسوب می گردد.
- معرفی صفحات سایت در موتورهای جست و جو، باید با کلمات متا تگ بهتر و حرفه ای صورت بگیرد.
- بخش انگلیسی موزه، اطلاع رسانی ضعیفی در بخش اخبار دارد که بهتر است تکمیل گردد. این بخش، تاثیر بسزایی در کسب مخاطب بیشتر و معرفی بهتر سایت به موتورهای جست و جو خواهد داشت که توجه وب مستر محترم را طلب می نماید.
- در بیش از 5 هزار صفحه در اینترنت، درباره این موزه صحبت شده که انعکاس این موارد در بخش خبری وب سایت، خالی از لطف نیست.
- معرفی موزه در کلیه سایت های رسمی گردشگری ایران توصیه می گردد.
- قرار دادن لینک وب سایت در سایت های موزه های ایران لازم است.
- معرفی محتوای موزه در شبکه های اجتماعی برای جلب بازدیدنماینده بیشتر و بعلاوه، دریافت مخاطبان داخلی و بین المللی تخصصی، رفتاری ارزشمند در ماموریت اطلاع رسانی این موزه تصور می گردد.
- به نظر می رسد این موزه می تواند در کلیه شبکه های اجتماعی معروف عمومی و تخصصی، صفحه اختصاصی داشته و اطلاع رسانی روزانه بکند تا طیف گسترده ای از مخاطبان موزه گردی و فعالان محیط زیست ایران را با خود همراه کند.
- فایل های ویدئویی از فعالیت های علمی و گردشگری موزه، در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاری فایل های ویدئویی، به اشتراک گذاشته گردد.
- بخش بچه ها و نوجوانان وب سایت، برای جذب مخاطبان خردسال و ترغیب آن ها و خانواده هایشان به بازدید از موزه، طراحی و راه اندازی گردد. راه اندازی بخش بچه ها در کلیه موزه های کشور، رفتاری فرصت آفرین تلقی می گردد.
- اپلیکیشن وب سایت موزه، طراحی و در اختیار جامعه کاربران ایرانی قرار بگیرد تا اطلاع رسانی فعالیت های موزه، به وسیله اسمارت فون ها ، به راحتی صورت پذیرد.
- نوع فونت و رنگ متونی که در وب سایت قرار می گیرد، برای مشاهده آسان و راحت مخاطبان، با پس زمینه بهتری همراه گردد.
- حق نشر استفاده از محتویات متنی و تصویری وب سایت موزه حیات وحش ایران، به طور شفاف بیان گردد.
- بخشی برای فروش هدایا و یادبود های موزه در نظر گرفته گردد و به وسیله سامانه های بانکداری الکترونیکی کشور، در اختیار مخاطبان داخلی و خارجی قرار بگیرد. مانند بخش فروش کتاب، هدایای تبلیغاتی با تصاویر گونه های گیاهی و جانوری موزه و. . . /
- مطالب سایت در رسانه های فارسی زبان کشور، بازتاب بهتری پیدا کند.
- محفلی الکترونیکی برای طرح سوال و تعامل متخصصان زیست شناسی جانوری و گیاهی کشور با کارشناسان موزه تعبیه گردد تا علاقه مندان این حوزه بتوانند در محیطی بهتر از فرم ارتباطی، در ارتباط باشند.
- معرفی موزه های زیست شناسی جانوری و گیاهی منطقه و جهان در بخش پیوندهای موزه، راهکاری برای تکریم مخاطبان علاقه مند به حیات وحش ایران و جهان برای آشنایی با مراجع جهانی است.
- بخش گالری وب سایت، تکمیل و صدها تصویر در این بخش بارگذاری گردد.
سرویس پرونده یک سایت خبرنگاران، نخستین سرویس معرفی و تحلیل فنی وب سایت مقاصد گردشگری ایران در فضای مجازی بوده که می کوشد تا مخاطبان محترم خبرنگاران را با ظرفیت های گردشگری ایران در وب آشنا نموده و مسئولان این مجموعه ها را با راهکارهای خلاقانه مدیریت محتوا و ارتقای کسب و کار، کمک کند. امیدواریم مجموعه مطالبی که در این گفتار درباره موزه حیات وحش ایران ارائه شد، بتواند دوستی شهروندان با حیات وحش و آشنایی با گونه های گیاهی کشور را تقویت کند.
درباره موزه
- آدرس: ir
- زبان: فارسی و انگلیسی
- نقشه سایت: ندارد
- ارتباط با ما: دارد
- آدرس: میدان نیاوران، خیابان دارآباد، بعد از آجودانیه، خیابان موزه
- تلفن: 22290002-22803539-22833084-22833081
- فکس: 22288254
- ساعت کاری: همه روزه 8 تا 13 و 14 تا 18
موفقیت دست اندرکاران موزه حیات وحش و طبیعت ایران را در عرصه اطلاع رسانی گردشگری مجازی کشور آرزومندیم.
با موزه های کشور مهربان باشیم و بازدید از موزه ها را فراموش نکنیم.
جهانی گردشگری ایران و جهان را با خبرنگاران دنبال کنید.
تهیه شده در خبرنگاران
منبع: کجارو